Veteranbiler regler

Hvornår er en bil veteranbil?

Når din bil fylder 30 år kan du vælge at registrere bilen som veteranbil. Det giver dig nogle fordele, men også begrænsninger. Vælger du ikke at registreret bilen som veteranbil, må du køre i den helt uden begrænsninger.

Registrering som veteranbil

Når der er mere end 30 år siden, bilen første gang blev indregistreret, kan bilen registreres som veteranbil. Bilen må kun benyttes til lejlighedsvis privat kørsel, og du må højst køre 10.000 kilometer om året. Bilen skal først synes igen, når den fylder 35 år.

Når der er over 35 år siden bilen første gang blev indregistreret, reduceres vægtafgiften til 25% af den oprindelige sats.

Bemærk, at rabatten på vægtafgiften gælder uanset, om bilen er registreret til veterankørsel eller ej. Når en veteranbil har rundet de 35 år, skal bilen kun synes hvert 8. år.

De fleste forsikringsselskaber tilbyder særlige forsikringer til biler over 35 år. Nogle forsikringsselskaber tilbyder det allerede, når bilen fylder 25 år, andre når bilen runder de 30 år.

Ejerafgift og syn af veteranbiler

Ejerafgiften for en bil over 35 år er 25 procent af den normale ejerafgift. Bilen behøver ikke at være registreret som veteranbil, ejerafgiften sættes automatisk ned, ved første opkrævning af ejerafgift, efter bilen er fyldt 35 år.

En veteranbil skal synes hvert 8. år, er bilen under 35 år og registeret til veteranbils kørsel, skal den synes når bilen bliver omregistreret og derefter når bilen fylder 35 år.

Forsikring af veteranbiler

I forhold ti loven, adskiller en veteranbil sig ikke i forhold til andre biler, når det glæder forsikring. Det eneste krav er at veteranbilen skal have en ansvarsforsikring, på linje med de yngre biler.

Mange forsikringsselskaber tilbyder dog en billigere veteranbil forsikring, men du skal være opmærksom på betingelserne for forsikringen. Hos nogle forsikringsselskaber kan betingelserne eksempelvis være en at der er kilometerbegrænsning, at bilen kun må benyttes i sommerhalvåret eller at bilen skal parkeres i lukket garage. Det kan variere fra forsikringsselskab til forsikringsselskab.

Nogle forsikringsselskaber tilbyder at biler over 25 eller 30 år kan forsikres som Youngtimers eller klassiske biler, som kan være en billigere løsning, indtil bilen kan få fuld veteranbils status.

De fleste forsikringsselskaber tilbyder en fordelagtig veteranbil forsikring, når bilen er over 35 år.

Registreringsafgift for veteranbiler

Hvis du importere bilen, beregnes registreringsafgiften for veteranbiler på to måder; enten ud fra 75% af bilens oprindelige afgiftspligtige værdi eller ud fra bilens aktuelle handelspris. Den laveste af de to beregninger, er den registreringsafgift som du skal betale.

Veteranbiler er fritaget for tillæg i registreringsafgiften for CO2-udledning.

Registreringsafgift – skalaknæk for veteranbiler
Afgift på 25% af afgiftspligtig værdi op til 65.000 kr.
Afgift på 85% af afgiftspligtig værdi mellem 65.000 kr. og 202.200 kr.
Afgift på 150% af afgiftspligtig værdi over 202.200 kr.

Den afgiftspligtige værdi er bilens pris i Danmark før registreringsafgift, da bilen var ny.

Var bilens pris under kr. 65.000 før registreringsafgiften blev pålagt den var ny, skal du kun betale 25% i registreringsafgift. De 75% i registreringsafgift er derfor et loft over den maximale registreringsafgift.

Sådan beregner du registreringsafgiften
Registreringsafgiften har ændret sig gennem tiden. I 1957 betalte man 70 procent i afgift fra 2.000 kr. op til kr. 15.000 og 130 procent af værdien over 15.000 kr.

I 1977 blev satserne på 105 procent og 180 procent indført og de har været gældende indtil 2015, hvor man sænkede de 180 procent til 150 procent.

Den bedste og sikreste måde at finde ud af, hvad du skal betale i registreringsafgift, er at kontakte SKAT.

Ønsker du at få en indikation på hvor på skalaen det ligger, skal du finde nyvognsprisen i Danmark, for at kunne beregne prisen før registreringsafgift og markedsprisen på en tilsvarende model med afgifter i Danmark.

Beregn registreringsafgiften hos SKAT.

Originalitetskravet er ophævet

Originalitetskrav for veteranbiler er ophævet. Det gælder for alle køretøjer, som er mere end 35 år gamle, uanset hvornår køretøjet er blevet afgiftsberigtiget. Afskaffelsen af originalitetskravet betyder, at man nu kan reparere sin veteranbil uden at komme i konflikt med afgiftsreglerne.

Brændstoftillægget på veterankøretøjer er afskaffet
Brændstoftillægget som før blev pålagt veterankøretøjer er afskaffet, det betyder at du ved import af et veterankøretøj kun skal betale registreringsafgift og ikke et CO2 tillæg oven i.

Regler ved import af veteranbiler

Ønsker du at Importerer bil, der er over 35 år gammel til Danmark, skal du betale registreringsafgift på grundlag af bilens markedsværdi, dog kan det maksimalt udgøre 75% af nyprisen uden afgift.

Importerer for eksempel en bil fra USA, der er mindst 30 år og fremstår “historisk korrekt” (bilens identitet er intakt), skal du ikke betale told, men slipper med en veteran moms på fem procent.

Har du spørgsmål om import af klassisk bil fra USA?

Jeg dig gerne op, skriv blot hvilket tidspunkt som passer dig bedst.

Kari og Thomas Lindow indehavere af USA-importen.
USA-importen logo

USA-importen
3601 Meeting Street Road
Unit F
North Charleston, SC 29405
Telefon: +1 704 942-7327
Mandag-fredag fra kl. 13.30 til kl. 23.30 dansk tid.
E-mail: info@usaimporten.dk

Vi har et tæt samarbejde med shippingfirmaet Mammen & Drescher, som står for alt det praktiske, når din bil eller motorcykel ankommer til Danmark.

Import af containergods til Danmark? Læs mere på USA-shipping, her hjælper vi private og virksomheder med transport og shipping af containergods.

Følg os på Facebook og på YouTube.